Tuesday, 26 April 2016

G.K QUESTIONS & ANSWERS FOR RAILWAY EXAM 2016

Dear Applicants !! You are Searching General knowledge Questions with Answers. So, you are visiting at right place. So, here we share Some General knowledge Questions with Answers . Most of the questions are related to the railway, ans some questions are from History and Present also. If you cover all those columns so you can get maximum Marks..  Those Applicants who are preparing for the Railway exam. So, these questions are (which is given below) Important for the Exam.
QUESTIONS & ANSWERS FOR RRB RAILWAY EXAM 2016
Section Mentioned in table:-
Sections
Total Marks
General Knowledge
20
Computer General Knowledge
25
Aptitude General Knowledge
25
General Science
30

GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS & ANSWERS :-

1) Shatabdi Express train was started in
Ans.  1988

2). Between which of the destinations the first Indian train was started?
Ans.  From Mumbai to Thane

3) The Shompens are the tribal people of
Ans. Nicobar

4) The headquarters of Northern Railway is at
Ans. New Delhi

5). The headquarters of South Railways is situated at
Ans. Chennai

6). Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
Ans. Central railway – Bhopal

7). In which institution the training of electric work is being given?
Ans. Indian Railways Institute of Electrical Engineering

8). Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institute situated?
Ans.  Jamalpur

9) When was the first underground railway (Metro Railway) started?
Ans.   1984


10) . At which of the following places Diesel Component Works is established?
Ans.  Patiala

11) Srinagar is situated on the bank of the river
Ans. Jhelum

12). Which Zone is the largest in Indian Railways?
Ans.  Eastern Railway

13). Railway Staff College is situated at
Ans.  Vadodara

14). The railway station situated in the extreme south is?
Ans.  Kanyakumari


15). A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
Ans.  island platform

16). Who invented the railway engine?
Ans.  George Stephenson

17). When was the nationalization of Indian Railways done?
Ans.  1950

18). In which year Research, Design and Standard organization was established?
Ans.  1957

19). In India, Plan holiday was after
Ans.  Draught of 1966

20). Where is the Research, Design and Standard Organization situated?
Ans. Lucknow

0 comments:

Post a Comment