Dear Readers,
We are providing here the following questions for our readers and candidates who are preparing for the Railway exam. These are the question which was asked on RRB exam held on 22 April. Readers practice these questions to prepare yourself for the Railway exams.
1. Winner of Best Actor award at 88th Academy Awards?
Ans. Leonardo DiCaprio
2. Lalita Babar is associated with which sport?
Ans. Athletics (Steeplechase)
3. Who was the first Indian woman to win Gold in boxing at the Asian Games?
Ans. Mary Kom
4. Who won the Arjuna Award in 2015 for Kabaddi?
Ans. Manjeet Chhillar
5. Headquarters of International Renewable Energy Agency?
Ans. Abu Dhabi, United Arab Emirates
6. At what rank does Mukesh Ambani come in on the Forbes’ Global Richest List 2016?
Ans. 36th
7. Who was the first Indian who went into space?
Ans. Rakesh Sharma
8. At which solution is gold soluble in?
Ans. Aqua Regia solution.
9. Where is Okhla sanctuary located?
Ans. Noida, U.P.
10. Milky Way Galaxy is of what shape?
Ans. Spiral
11. Vitamin A chemical name?
Ans. Retinol
12. Who won the 2014 Arjuna Award in Boxing?
Ans. Manoj Kumar
13. Odd Man Out (Ammeter, Voltmeter, Pyrometer, Seismograph etc.)?
Ans. Seismograph
14. Who was the head of the Indian Liberal Party started in 1919?
Ans. Tej Bahadur Sapru
15. What is a network hub used for?
Ans. It is used as a Common connection point for various devices in a network
16. The chemical formula of table salt?
Ans. NaCl.
17. Osmosis occurs through which membrane?
Ans. Semi-Permeable Membrane.
18. Hubble telescope launched was by?
Ans. NASA, USA.
19. In which of the following ways HIV is not transmitted?
(Mosquito Bite, Using the same needle, Breast-feeding, Sexually).
Ans. Mosquito Bite.
20. In Enthiran II (Robot II), which Hollywood actor was going to be cast?
Ans. Arnold Schwarzenegger.
21. Which of the following is not a fundamental right?
Ans. Right To Property.
22. Bhimbetka rock shelters are located at?
Ans. Madhya Pradesh.
23. Which gas is used for filling potato chips packets?
Ans. Nitrogen.
24. What is the official language of Afghanistan?
Ans. Pashto.
25. The metal which is used for Galvanizing Iron?
Ans. Zinc.
26. Satish Dhawan Space Centre is located at?
Ans. Sriharikota, Andhra Pradesh.
27. Current Commerce and industry minister of India?
Ans. Nirmala Sitharaman.
28. Biggest constitution in the world?
Ans. India.
29. Mouma Das is related to which sport?
Ans. Table Tennis.
30. .css file is related to which language?
Ans. html.
31. Shashank Subramanyam is related to which musical instrument?
Ans. Flute.
32. Mary Kom belongs from which state?
Ans. Manipur
33. Suresh Raina and MS Dhoni are Captains of which IPL Teams?
Ans. Gujarat Lions and Rising Pune Supergiants resp.
34. What is Cartosat which has taken the Uttrakhand flood images?
Ans. An Earth observation satellite.
35. Kaziranga national park is famous for?
Ans. One-horn Rhinoceros
36. Which young freedom fighter was 18 years old when Britishers hanged him?
Ans. Khudiram Bose
37. What is Ginger?
Ans. A Modified plant stem
38. Bulb filament is made of which metal?
Ans. Tungsten
39. Tooth is made up of?
Ans. Calcium phosphate
40. At which place, PM Narendra Modi wished Nawaz Sharif on latter's birthday?
Ans. Lahore, Pakistan
41. Elisa is the test for AIDS which is caused by which virus?
Ans. HIV.
42. Which is the largest nuclear plant in India at present?
Ans. Tarapur, Maharasthra.
43. Qutub Minar was built in which dynasty?
Ans. Slave dynasty.
44. Name the India’s first lunar probe?
Ans. Chandrayaan-1
45. Name the Scientist who won the Nobel Prize for Medicine for his work on the transmission of malaria.
Ans. Sir Ronald Ross
46. What is used to move the cursor on the computer monitor?
Ans. Mouse
0 comments:
Post a Comment